Hírek

A magyar fiatalokról és pályakezdőkről

Vértesy László egyetemi docens, az intézet vezetője összeszedte, mik a leghétköznapibb okai annak, hogy a magyar fiatalok egy jó része úgy dönt, Magyarország helyett külföldön próbál szerencsét - írta meg a 444.hu

A magyar lakhatási helyzet olyannyira borzasztó, hogy már Berlinben és Londonban is jobban megéri lakást bérelni. Mindjárt elmagyarázzuk, miért.

Első ránézésére a fiatalok még örülhetnének is, a Vértesy által mutatott statisztikák szerint ugyanis 2011-ről 2016-ra közel húsz százalékkal nőttek bevételeik, azaz több pénzt keresnek. Ez elsősorban a munkaviszonyból származó bevételek növekedését jelentette.

Igen ám, de hiába nőtt az inflációt meghaladó mértékben a fizetés, a költségek is nőttek közben. Drágább lett az üzemanyag, a tojás, de leginkább a lakhatási költségek szálltak el.

Az átlag lakbér Magyarországon 2016-ban 85 600 forint volt, Budapesten pedig 120 ezer forint. Eközben a nettó átlagbér 175 ezer forint. Azok a magyarok pedig, akik nagy számban rászorulnak a lakásbérletre, általában a tanuló vagy az egyetemet éppencsak elhagyó fiatalok, főleg a vidékiek, akik ha nem találnak maguknak valamiféle lakhatást a városokban, akkor költözhetnek haza vidékre a szüleikhez.

Nekik a jövedelmük felét, sőt, a fővárosban a jövedelmük 69 százalékát is elviheti a lakbér, a havi megélhetésre pedig így alig több mint 50 ezer forintjuk marad.

A 444.hu cikkét itt olvashatja el.