Hírek

Vállvetve küzd Prága és Varsó az EU-s beruházási forrásokért

Varsó és Prága támogatni fogják egymást a 2021-2027-es időszak uniós keretköltségvetéséről szóló brüsszeli tárgyalásokon, a téma fontos az egész visegrádi csoport (V4) számára is - hangsúlyozta szerdán Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh kormányfő.

A több miniszter részvételével megtartott, rendszeres lengyel-cseh kormányközi egyeztetést követő sajtókonferencián Morawiecki kijelentette: a költségvetési témában a két kormány

egész biztosan végig nagyon hasonló, egymást támogató álláspontokat fog képviselni.

Babis ezzel összefüggésben közölte: november 5-én Prágában tartják a Kohézió barátai nevű, 2012-ben megalakult csoport következő ülését. "A rugalmas kohéziós politika mellett kiálló országoknak össze kell fogniuk, hogy álláspontjukról Brüsszelt is meggyőzzék" - hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki kiemelte: a közép-európai infrastrukturális fejlesztések bővítik az egész Európai Unió (EU) kereskedelmi lehetőségeit. "Térségünk, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, valamint a dél-európai országok még nagyobb mértékben lehetnek az európai gazdasági növekedés hajtómotorja", ehhez viszont közúti, vasúti, internetes összeköttetések kellenek - fejtette ki.

2019.05.07 11:16 Magyar cégek tervezik a nagy sebességű Budapest-Varsó vasútvonalat

"Mindez az egész EU versenyképességét növelheti" - húzta alá a lengyel kormányfő, aki szerint Európa külső gazdasági versenytársaival szemben a kontinensen belüli együttműködést kell előnyben részesíteni. A versenyképesség további növeléséhez pedig uniós kohéziós, strukturális alapokra van szükség - szögezte le.

Beismerte: az esetleges brit kilépés évi mintegy 9-10 milliárd euróval csökkentené az uniós büdzsé bevételeit. Mindazonáltal Babissal abban egyeztek meg, hogy a rendelkezésre álló eszközöket megfelelő módon kellene befektetni - tette hozzá.

Babis hozzáfűzte: a költségvetés jelenlegi tervezete "egyértelműen nem jó". Az uniós alapok felhasználását illetően kijelentette:

Meg kell győznünk Brüsszelt, hogy mi tudjuk a legjobban, milyen pénzekre van szükségünk, hogy elsősorban beruházásokról van szó, és e témában nagyobb rugalmasságot követelünk.

A Brexit kérdéskörét illetően Babis és Morawiecki bejelentették, hogy

a V4 közös egyeztetésekre készül Boris Johnson brit kormányfővel. Megegyeztek abban, hogy kerülni kell a megállapodás nélküli brit kilépést, kompromisszumos megoldásra érdemes törekedni.


A két kormányfő érintette az uniós tisztújítás témáját is, Morawiecki ennek kapcsán megismételte a V4 által megfogalmazott álláspontot, hogy az EU-ban a legnagyobb súllyal bíró intézmény a kormányfőket tömörítő Európai Tanács kellene hogy legyen.

A varsói sajtóértekezlet elején Mariusz Blaszczak lengyel és Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter légvédelmi együttműködési szerződést írtak alá, amely elsősorban a két ország nemzetközi missziókban való közös részvételét szabályozza.