Hírek

Itt a friss lista! Kiderült, mennyire családbarát Magyarország

Svédország, Norvégia, Izland, Észtország és Portugália - ezek a leginkább családbarát országok, legalábbis az Unicef csütörtökön megjelent elemzése szerint. A nemzetközi szervezet 4 mutató alapján vizsgálta a legfejlettebb országokat, a listán Magyarország holtversenyben a 16. helyen végzett a 2016-os számok alapján. Szinte minden régiós országot előz hazánk.

Az Unicef 31 gazdag országot vizsgált 4 mutatószám (anyák fizetett szabadságának hossza, apák fizetett szabadságának hossza, 3 év alatti gyerekek szervezett felügyeletének aránya, 3 év feletti, de iskoláskor alatti gyerekek felügyeletének aránya) alapján, hogy megállapítsa, mennyire családbarát az adott ország.

Magyarország a lista közepén végzett, Litvániával került egy helyre. A régiós országok közül csak Szlovénia előzi meg hazánkat, a többi kelet-közép-európai állam leginkább a lista harmadik harmadában szerepel.

Itt a friss lista! Kiderült, mennyire családbarát Magyarország
Klikk a képre!


A részletes táblázatból kiderül, hogy a 4 mutatóból Magyarország legjobban az anyák fizetett szabadsága tekintetében teljesít jól, a teljes fizetés-egyenértékesre vetített távollét 72 hét hosszúságra jön ki, ami Észtország után a második legmagasabb. (Mint ismeretes, az anyáknak az első két évben jár a gyed)

Fontos megjegyezni, hogy ezek 2016-os adatok, azóta lehetett változás a gyerekek bölcsődei és óvodai részvételének arányszámában idehaza és azt is érdemes megjegyezni, hogy ez a négy kiragadott mutatószám nem fedi le az összes családpolitikai elemet.

2019.05.14 17:05 Elvesztél az új családtámogatásokban? Itt a mindent összefoglaló táblázat

2019.05.22 16:58 Négy ábra, ami megmutatja, miért indul júliusban a kormány új programja

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi