Hírek

Beperli Amerikát egy orosz oligarcha

Beperelte az amerikai pénzügyminisztériumot Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos, aki azt szeretné elérni, hogy feloldják vele szemben a gazdasági szankciókat. Vlagyimir Putyin egyik nagy támogatója azt állítja, hogy már 7,5 milliárd dollárt bukott a büntetőintézkedéseken, miközben szerinte ő csak áldozata a politikai vitának.

Keresetet nyújtott be az amerikai pénzügyminisztérium és Steven Mnuchin pénzügyminiszter ellen Oleg Gyeripaszka, aki azt állítja, hogy vagyona 7,5 milliárd dollárral zuhant annak köszönhetően, hogy az USA szankciókat vetett ki rá. Az oligarcha azt állítja, hogy ő csak a jelenlegi helyzet áldozata, szerinte a két ország vitája miatt nem őt kellene büntetni.

Az orosz dollármilliárdos azt szeretné elérni, hogy neve lekerüljön a szankcióval sújtott személyek listájáról, ne titulálják őt oligarchának, illetve adják ki a vele kapcsolatos felvételeket. Gyeripaszka állítása szerint vagyonának több mint 80 százalékát elveszítette mióta Amerika gazdasági szankciókkal sújtja. Az üzletember majdnem egy éve, tavaly áprilisban került fel a kérdéses listára, akkor az amerikai pénzügyminisztérium közleménye azzal indokolta a lépést, hogy többek között pénzmosás miatt nyomoznak ellene, illetve fenyegeti üzleti ellenfeleinek életét.

(CNBC)