Hírek

Magyarországon tárgyal az amerikai külügyminiszter, íme a fontosabb részletek

Magyarországon tárgyal Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter, sikerült megállapodni új, amerikai fegyverek beszerzéséről, melynek részleteit Szijjártó Péter a jövő héten ismerteteti a parlament előtt - írja a Reuters. Pompeo figyelmeztetett a Huawei állítólagos biztonsági kockázatai miatt és megérte Magyarországot, hogy támogassa Ukrajna "függetlenségi törekvéseit" is.

Megnehezíti az Egyesült Államokkal való együttműködést az, ha egy szövetséges ország Huawei-eszközöket használ - fogalmazott Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter látogatása során.

Amerika attól fél, hogy Kína a Huaweien keresztül kémkedik a régióban és elmondta, hogy tart attól, hogy az Egyesült Államok alacsony régiós aktivitása miatt az oroszok és kínaiak befolyása megnövekedett Közép-Európában. Hozzátette: nem fogja az Egyesült Államok engedni, hogy "Putyin elnök éket üssön a NATO és barátai közé."

Pompeo ezen kívül arra kérte Magyarországot, hogy támogassa Ukrajna "függetlenségi törekvéseit".

A külügyminiszter bejelentette: Magyarország új védelmi eszközöket fog vásárolni az Egyesült Államoktól. Az erről szóló megállapodást Szijjártó Péter állítólag a jövő héten ismerteti majd a parlamentben.

Mike Pompeo Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is tárgyalt és találkozott civil szervezetek képviselőivel is.

További részletek hamarosan...