Hírek

Brexit: megmutatták Maynek a kivezető utat, de ő nem ezt választotta

Nagyon úgy tűnik, hogy mind a brit ellenzéki Munkáspárt, mind az Európai Unió a permanens vámunióban maradás felé tolná a brit kormányfőt, hogy a patthelyzetből ki tudjon jönni, de egyelőre Theresa May pártpolitikai okok és üzleti megfontolások miatt nem akar ebbe az irányba menni.

Amint megírtuk: Jeremy Corbyn munkáspárti vezér arra tett javaslatot múlt héten, hogy a permanens vámunióban maradjon a Brexit után is az Egyesült Királyság, mert ezzel kiküszöbölhető lenne az északír-ír tartalékmegoldás aktiválása és az egész patthelyzet megoldódhatna, és a brit parlament többsége elfogadná a May által kitárgyalt Brexit-megállapodást.

Vasárnap éjszaka azonban May írásban azt közölte: nem fogadja el Corbyn ajánlatát, azaz nem támogatja a permanens vámunióban maradást, mert az megfosztaná az Egyesült Királyságot a kereskedelmi megállapodások önálló megkötésének lehetőségétől.


Ez igaz, de valójában legalább ekkora visszatartó lehet Maynek a saját pártján belüli súlyos megosztottság, hogy egyelőre a jelek szerint nem akar a vámuniós "ajtó" felé elmozdulni. Márpedig Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló alig leplezetlenül azt mondta hétfőn a Reuters tudósítása szerint, hogy Corbyn ajánlata figyelemre méltó, meg kellene fontolnia Maynek és egyébként is Londonnak valamit fel kell adnia az eddig képviselt álláspontjából ahhoz, hogy a patthelyzetből el lehessen mozdulni.

Érdemes emiatt May keddi parlamenti felszólalását figyelni, amelyben röviden tájékoztatja az alsóházi képviselőket az eddigi tárgyalásairól. Ezt követően csütörtökön majd a Brexit-javaslatáról és az ahhoz kapcsolódó módosító indítványokról is szavaznak a képviselők. Amint hétvégi cikkünkben rámutattunk: ennek során előfordulhat az is, hogy a képviselők beszorítják Mayt, hogy ha február végéig nem tud a többség által elfogadható Brexit-megállapodást prezentálni, akkor megszavazzák, hogy kérnie kell Maynek az EU-tól a március 29-re tervezett Brexit elhalasztását.

2019.02.09 13:30 Brexit: sorsdöntő hét előtt állhat az ország

2019.02.10 14:53 May időt kér, hogy elkerülje a katasztrófát

Címlapkép forrása: John Thys, AFP