Hírek

Addig hergelték az olaszokat az euró ellen, míg a döntő többségük megszerette

Az Ipsos pénteken közzétett felmérése szerint az olaszok 75%-a megtartaná az eurót és csak negyede térne vissza a lírához, ami azt jelenti, hogy jelentősen tovább nőtt az euró támogatottsága és csökkent a líra után vágyakozók aránya.

A Europe Elects oldalán közzétett gyors összefoglaló szerint az előző felméréshez képest a most január-februári felmérésben 6%-ponttal nőtt az olaszok körében az euró támogatottsága és ugyanilyen arányban csökkent a lírához visszatérés támogatottsága.


Érdemes emlékeztetni rá, hogy az Eurobarometer tavaly novemberben közzétett felmérése (amely októberben készült) azt hozta, hogy egy év alatt 12%-ponttal 57%-ra nőtt azon olaszok aránya, akik szerint jó dolog országuknak az euró és 10%-ponttal 30%-ra csökkent azoké, akik szerint rossz.

Amint rámutattunk: az akkori fejlemény annak tükrében különösen érdekes volt (és a mostani is az), hogy a tavaly hatalomra jutott populista olasz kormány több vezető gazdaságpolitikusa is nyíltan felvetette a nyári hónapokban az olasz eurókilépést, mint a gazdasági kötöttségektől való megszabadulás módját, de ez meredek állampapírpiaci hozamemelkedést és részvénypiaci eséseket váltott ki Olaszországban. Azóta pedig a költségvetési fronton vívott "szabadságharc" fulladt részleges kudarcba, mert a deficitcélokat mégiscsak faragni kényszerült az év végi brüsszeli alku nyomán az olasz kormány.

A két folyamat alapján úgy tűnik: az olasz emberek jelentős része megelégelte az eurókilépést lebegtető, és az eurótagság miatti durva költségvetési konfrontációs stratégiát és már a döntő többség gondolja azt, hogy maradni kell az euróövezetben. Ezt a hangulati eltolódást az is segíthette, hogy a csatározások következtében igencsak "leült" az olasz gazdaság, a tavalyi második negyedévben immár recesszióba fordult és a friss brüsszeli előrejelzés szerint idén mindössze 0,2%-os GDP-növekedés várható.


2019.02.07 11:58 Durván levágta Brüsszel az eurózóna idei GDP-növekedési előrejelzését

Címlapkép forrása: Alberto PIZZOLI / AFP