Hírek

Elsült a kormány legújabb csodafegyvere

A hét egyik legérdekesebb sztorija volt, hogy bemutattuk: az online számlázás tavaly júliusi bevezetésének hatására tovább fehéredett a gazdaság.

Az általános forgalmi adóbevételek növekedése jelentősen meghaladja azt a mértéket, amit pusztán a makrogazdasági mutatók, a fogyasztás növekedése, illetve az infláció indokolnak. Részletesen bemutattuk ezt ebben az elemzésben.

Cikkünkben megszólalt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára is, aki szerint az áfabevételek növekedése arra utal, hogy folytatódott a gazdaság elmúlt években megindult fehéredése és ehhez az online számlázás is hozzájárulhatott.

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig épp a héten szintén arról beszélt, hogy 2018-ban 403 milliárd forinttal nagyobb áfabevétel érkezett az államkasszába, ami a gazdaság növekedése mellett jelentős mértékben köszönhető a gazdaságfehérítő intézkedéseknek, így például a 2018 júliusa óta működő online számla-rendszernek is.

Pénteken pedig szintén az online számlázás témájában jelent meg elemzés a jegybank részéről. Tóth G. Csaba, a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdasági elemzője azt írta, hogy a gyorsan növekvő bevételeket magyarázhatják a gazdaság fehérítése érdekében több hullámban meghozott intézkedések (mindenekelőtt az online pénztárgépek, később az EKÁER, 2018-ban pedig az online számlázás bevezetése). Másfelől a méréssel kapcsolatos kihívások miatt a pontos okok feltárása további kutatásokat igényel, azért is, mert a rejtett gazdaság egészének alakulására vonatkozó nemzetközi becslések egyelőre alig mutatnak változást.

Videónkban összefoglaljuk, mit és hogyan okozott az online számla rendszere:Címlapkép forrása: Pénzügyminisztérium