Hírek

Benyújtották: így lenne elrendelhető a 400 óra túlóra

Úgy módosítaná a 400 óra túlórát lehetővé tevő törvényjavaslatot a Parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága, hogy csak kollektív szerződés esetén lehessen elrendelni a magasabb túlóraszámot.

A módosítás a törvényjavaslatban foglaltakhoz képest javasolja, hogy csak kollektív szerződés keretében legyen elrendelhető négyszáz óra rendkívüli munkaidő. A módosítás a kollektív szerződések megerősödésének kormányzati szándékait segíti elő, mivel a munkavállalók mellett a munkáltatói érdekeltséget és hajlandóságot is erősíti a kollektív szerződések megkötésének irányába. A bizottság elnöke, Z. Kárpát Dániel (Jobbik) nyújtotta be a javaslatot, amely összecseng a kormányzati tisztviselők által elmondottakkal.

A javaslat szerint egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén (megszakítás nélküli, a több műszakos, vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló számára) havonta legalább két heti pihenőnapot be kell osztani, míg a korábbi tervezetben egy szerepelt.


A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére vagy hozzájárulásával is módosíthatja

- olvasható a javaslatban.

A 36 hónapos elszámolási keret - ami alapján elegendő lenne csak évekkel később fizetni a túlóráért - egyelőre nem módosul.

Korábban arról volt szó, hogy az egyéni képviselői indítványban benyújtott törvénymódosító tervezetet kiegészítik azzal, hogy a munkaadó csak akkor rendelhet el 400 óra túlmunkát, ha erről a munkavállalókkal kollektív szerződésben megállapodik. A két szabadnap sem jelent meglepetést, Kósa Lajos - az eredeti javaslat benyújtója - azt is mondta korábban, hogy a "túlóra évi 400 órás felső határral csak akkor lenne elrendelhető, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul".

2018.12.04 14:14 Reagált a kormány a rabszolgatörvényre
2018.12.04 12:06 Eldőlt: szombaton az utcára mennek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen
2018.12.04 10:24 Kiakadtak a szakszervezetek: belehalnak a dolgozók a rabszolgatörvénybe!
2018.12.04 08:57 Még durvább a rabszolgatörvény: pénzt se kapsz a több munkáért!
2018.12.03 21:00 Kudarcba fulladtak a tárgyalások: marad a 400 órás túlóra
2018.12.03 17:10 Jöhet a tüntetés a rabszolgatörvény miatt - Tiltakoznak a szakszervezetek