Hírek

Időzített bomba az inflációban?

Elképzelhető. Ráadásul pont ott ketyeg, ahol senki nem számít rá.

Az infláció jövőbeli becslése során az elemzők többsége az inflációs kosár állami árszabályozással érintett részét (így a lakossági energiaárakat is) stabilan nullának állítja be. Az OTP augusztus végi inflációs elemzésében "erősen menedzselt" jellege miatt nem számol ebben a kategóriában nullánál nagyobb nyomással, de az MNB elemzéseiben sincs nyoma, hogy inflációs veszélyt éreznének ebből a szegmensből. Nem találtam olyan írást, ami ezzel a problémával foglalkozott volna.

Ez azért furcsa, mert a nemzetközi energiapiacokon durva dolgok történnek: a múlt nyárhoz képest a határidős gáz- és áramárak a forint gyengülését is kalkulálva durván 70-80% (!) százalékkal mentek fel. Az alábbi ábrák a villamos energia és a földgáz európai piaci áralakulását mutatják az elmúlt 15 hónapban, forintban.

A magyar rendszerben számos puffer van, ami a lakossági szabályozott és a világpiaci árakat próbálja függetleníteni egymástól, a jelenlegi helyzetben ezért a fő kérdés az, hogy az erős állami árszabályozói akarat hosszú távon is meg tudja-e akadályozni a jelenlegi piaci árak begyűrűzését a magyar lakossági árakba?


A cikk az Alapblog.hu-n jelent meg.