Hírek

Hatalmas visszaélésen csípték az Európai Számvevőszék egyik volt tagját

Mintegy 500 ezer eurós, mai árfolyamon 162 millió forintos, pénzügyi visszaélésen csípték az Európai Unió megfelelő pénzfelhasználása felett őrködő Európai Számvevőszék egyik volt tagját, akinek ügyében tegnap lezárta a vizsgálatot az Európai Csalás Elleni Hivatala és átadta az ügyet az illetékes bíróságnak - tudta meg az EurActive.

A lap információi szerint a belga származású Karel Pinxten a mintegy félmillió eurónyi, helytelenül felhasznált, összeget utazásokra és különböző eszközök vásárlására költötte, továbbá megsértett bizonyos etikai szabályokat is. Bár nem tudja a lap, hogy utóbbi pontosan mit jelent, de valószínűsíti, hogy a számvevőkre vonatkozó kötelező függetlenség elvét sérthette meg a számvevő.

Pinxten ügyében egyébként már 2016 őszén elindult a vizsgálat, majd tavaly az Európai Parlament költségvetési bizottsága titkos szavazással - feltehetően a folyamatban lévő vizsgálat miatt - nem hagyta jóvá az ő újrajelölését az Európai Számvevőszék tagjának. Az Európai Számvevőszék független uniós szerv, amely az EU szabályos pénzfelhasználása felett őrködik és minden tagállamból van egy-egy delegált tagja.