Hírek

Eddig bevált a chipsadó

Elérte népegészségügyi céljait az úgynevezett csipszadó bevezetése, hiszen csökkent az egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek kínálata és forgalma is - fejtette ki a Magyar Időknek Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. A népegészségügyi termékadóból befolyt bevételeket az egészségügyi ágazatban dolgozók bérfejlesztéséhez és egészségmegőrző programokhoz használják fel.

Az egészségügy finanszírozásáról is szó lesz a Portfolio Private Health Forum 2018 rendezvényünkön.


A csipszadó egyaránt fedezetet biztosít az egészségügyi béremelésekhez és egészségmegőrző programokhoz
- hangsúlyozta a napilapnak az államtitkár.

Nem véletlen, hogy a kormány kiterjeszti a termékek körét és emeli a kulcsot:

2018.06.20 05:10 Így adózunk jövőre - Új érdekességekre bukkantunk

Az egészségi állapot nagymértékben függ az egészséges táplálkozástól, ezért európai szinten is innovatív lépés volt a chipsadó, vagyis a népegészségügyi termékadó bevezetése - fejtette ki. Hozzátette: a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó magas cukor-, só- és egyes koffeintartalmú élelmiszerek megadóztatása egyértelműen sikeres.

A termékadóból származó bevétel jelentős mértékben járult hozzá az egészségügyi dolgozók bérfejlesztéséhez, mert az a költségvetés Egészségbiztosítási Alapjánál külön soron, címkézett forrásként jelenik meg, és fedezetéül szolgált egyebek mellett a 2012-2013-ban végrehajtott, 27 százalékos ágazati béremelésnek - magyarázta.

A napokban felmerült a népegészségügyi termékadó kiterjesztésének javaslata is:

2018.06.20 13:44 Itt a legújabb javaslat: a cigire is vessék ki a chipsadót!

Eddig bevált a chipsadó