Hírek

Szinte hihetetlen, milyen újítás lesz az új állami álomkórházban

Zajlik az új dél-budai állami kórház népszerűsítése minden fronton, igaz az alapkő letételére még egy évet várni kell. Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott most a Figyelőnek adott interjút és meglepő újdonságokkal reklámozta a születőben lévő intézményt.

Novemberben jön a Portfolio Private Health Forum! Részletek itt:


Európában is páratlan lesz az új budai szuperkórház, ahol minden beteg VIP-szintű, ultramodern ellátásban részesül a tervek szerint - írja a hetilap az interjú bevezetőjében. A miniszterelnöki megbízott az interjú elején a következő tényezőkkel támasztja alá "az elmúlt 100 évben nem látott zöldmezős egészségügyi beruházást":
 • Az intézmény betegközpontú hely lesz, ahol 21. századi körülmények között gyógyulhatnak a páciensek.
 • A kórház merőben eltér majd az elődeitől.
 • Egészségplázaként üzemel majd. A betegeknek szolgáltató és kereskedelmi egységeket biztosítanak, például éttermek, üzletek, posta, fodrászat. Így "a lehető legkevésbé ragadjuk ki őket a megszokott környezetükből".
 • "Ami pedig a külvilággal való kapcsolattartást illeti: alapszolgáltatásnak kell lennie többek között az ingyenes internetelérésnek is".

Vagyis az Európában páratlan, magyar viszonylatban is példátlan, új álom-szuperkórház egyik szóra érdemes újítása az ingyenes internethozzáférés lesz.


Mire az újságíró felvetette, hogy "ez kissé futurisztikusan hangzik", a miniszterelnöki megbízott már sorolja is tovább az újításokat:
 • Az 1200 ágyas intézményben 900 egyágyas kórterem lesz, a fennmaradó 300 fekvőhelyet kétágyas kórtermekben helyezik el, ahol a szülők bent lehetnek gyerekeikkel.
 • Az egyágyas kórtermekben nem lesz televízió, hanem egy ultramodern, a fekvőhelyről kényelmesen használható monitor áll majd a beteg rendelkezésére.

Arra a kérdésre, hogy miként tudja majd kezelni a vezetés a megnövekvő beteglétszám miatt kialakuló sorban állást, Bedros J. Róbert határozottan felel:

Nem lesz sorban állás, tekintettel arra, hogy mind a felnőtt mind pedig a gyermekrészlegen több MRI- és CT-készülék áll majd rendelkezésre.

Ennek kapcsán azért nem árt megjegyezni, hogy a várólista természetesen függ még az adott intézmény finanszírozásától, nem csak a rendelkezésre álló gépek számától.

Ezzel még mindig nincs vége a szuperkórház megkülönböztető jegyeinek: az ígéret szerint "papírmentes" lesz az intézmény. Hogyan működik ez majd a gyakorlatban?

Ezt úgy képzeljük el, hogy a betegdokumentáció digitálisan jelenik meg az arra jogosult személyzet eszközein, ahogyan az ápolási dokumentáció is. Egy központi nyomtatóhelyiségben pedig - és igazából ez az egyetlen "kompromisszum" -elkészülhet majd a páciens részére a zárójelentés
- fejtette ki a megbízott, aki szerint az egyágyas kórtermek előnye a kórházi fertőzések minimalizálása.

Szinte hihetetlen, milyen újítás lesz az új állami álomkórházban


A projekt felelőse szerint vonzó lesz a kórház a várhatóan 2000 ott dolgozó szakember számára is, mégpedig ezek miatt:
 • 120 helyes orvos- és nővérszálló.
 • Hatvan férőhelyes óvoda és hatvan férőhelyes bölcsőde.
 • Fitneszterem és dolgozói közösségi terek.
 • Orvostanhallgatók LED-falon követhetik a műtéteket és kommunikálhatnak a műtő orvosokkal.
 • A klasszikus értelemben vett orvosi szoba megszűnik, felváltja azokat az ún. pihenőhelyiség.
 • Az új orvosgeneráció ugyanis nyitott erre és ezért az intézményben öröm lesz dolgozni.
 • Az épületnek több zöld növényekkel teli tetőterasza lesz, amelyek pihenőként is használhatók.
 • Egyre több szakember keresi meg a szervezőket külföldről és belföldről.

Ezek fényében Bedros J. Róbert magabiztosan jelenti ki, hogy

Szinte biztos vagyok abban, hogy nem küszködünk majd létszámhiánnyal, sem az orvosszakmai, sem az ápolási területen.

A várható menetrend pedig így fog kinézni:
 • 2019 közepén teszik le az alapkövet.
 • A kórházat 4,5-5 év múlva lehet átadni.

A megközelítéssel sem lesz gond az ígéretek szerint. Külön lehajtósávot kap az M1/M7 közös szakaszán, és közlekedési csomópont lesz a 7-es útnál. Emellett a tervek szerint elérné a kórházat vagy az 1-es vagy a 47/49-es villamos. "Felmerült a metró általi megközelíthetőség is, azonban mindkét esetben komoly hatástanulmányokat és költségszámításokat kell végezni, a döntés csak ezek ismertében hozható meg. Unikum lesz az is, hogy a szuperkórházat a mentők külön sávon közelíthetik meg" - fejtette ki a lapnak.

Az új budai szuperkórház kapcsán érdemes felidézni a kormány múlt heti határozatát, melyből kiderült, hogy nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hanem a Miniszterelnökség lesz a felügyelő. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár legutóbbi interjújában arra a kérdésre, hogy mi az oka, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez került a Dél-budai Centrum megvalósítása, úgy válaszolt, hogy a beruházás komplexitása miatt volt erre döntésre szükség. "Ugyanakkor a tárca továbbra is véleményezni fogja szakmailag a szuperkórház programot" - nyugtatott meg mindenkit.

Szinte hihetetlen, milyen újítás lesz az új állami álomkórházban

Bedros Róbert, az újbudai Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, a dél-budai centrumkórház építését irányító és koordináló miniszterelnöki megbízott a budapesti Szent Imre Kórházban tartott sajtótájékoztatón 2017. október 25-én. Mögötte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. MTI Fotó/Mónus Márton