Hírek

Gulyás: nem lesz hirtelen, tömeges leépítés a közszférában

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem reális, hogy 100 ezer embert küldenének el a közszférából - írja az atv.hu.

A miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta el, hogy még az idén meg akarják határozni a konkrét számot, de nem kell fűnyíróelvszerű leépítéstől félni a közszférában.

Gulyás arra reagált ezzel a kijelentésével, hogy sajtóhírek szerint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke százezer ember elküldését javasolta a közszférából. A cél a versenyszféra munkaerőhiányának csökkentése lenne. A felvetéstől Varga Mihály pénzügyminiszter sem zárkózott el a Nemzeti Versenyképességi Tanács keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón, ezért tartotta fontosnak leszögezni a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy nem lesz hirtelen, tömeges leépítés.

A százezres számot nem tartja reálisnak.


Mindenki abban érdekelt, hogy erős, hatékony állam legyen, de ne egy felduzzasztott, túl sok közszolgával működő magyar állam. Ennek van egy optimális létszáma, amit fel kell mérni minden területen.

- fogalmazott.

Hangsúlyozta: nem kell fűnyíróelvszerű leépítéstől tartani. Példának hozta fel az osztrák modellt, ahol 3 nyugdíjba vonuló közszolga helyére csak egy embert vesznek fel. Elmondta, ha arra jutnak, hogy bizonyos területeken létszámot kell csökkenteni, az humánus módon fog megvalósulni.