Hírek

Itt a döntés: már az idén gyorsíthat Amerika

A vártnak megfelelően 25 bázisponttal emelte a kamatot szerdán a Fed, de ami ennél fontosabb, már négy emeléssel számolnak idén.

Megérkezett Powell 2018.06.13 20:31

Most kezdődik Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatója. A jegybankár először néhány percben összefoglalja a már megismert közlemény tartalmát, majd válaszol a sajtó kérdéseire. Az eseményből az utóbbi lesz érdekes, hiszen egyelőre a már ismert információkat mondja csak el Powell.

Esnek az amerikai állampapírok 2018.06.13 20:22

Emelkednek az amerikai hozamok a Fed lépése után: a tízéves jelenleg 2,977%-on áll, ami 2,3 bázispontos emelkedést jelent, míg az ötéves hozam 5 bázisponttal 2,586%-ra emelkedett.

Jönnek az első elemzői reakciók 2018.06.13 20:21

A szakértők megítélése szerint inkább héja hangvételű a Fed mai döntése, a legfontosabb elem, hogy eggyel több kamatemeléssel számolnak idén. Ezt ugyan a piac már árazta, de fontos, hogy a jegybank is elismerte. Emellett lényeges, hogy 2019-re is fenntartják a várakozásukat, mely további három 25 bázispontos lépésről szól. Ezek után lássuk, mit mond majd Jerome Powell!

Kicsit jobban pöröghet a gazdaság 2018.06.13 20:08

Minimálisan javított idei előrejelzésén is a jegybank: a friss prognózis szerint 2,8%-kal nőhet az amerikai gazdaság, a jövő évre marad a 2,4%-os becslés. Az infláció viszont az eddig várt 1,9% helyett már az idén meghaladhatja a jegybanki célt, 2,1% lehet.

Itt a friss dot-plot 2018.06.13 20:03

Alighanem ez a nap legfontosabb ábrája: a friss kamatpálya-előrejelzés:

Emlékeztetőül ugyanebből a márciusi változat:

Laikusként nem nagy a változás, de látszik, hogy a három hónappal ezelőtti megosztottság után mára egyértelműen eggyel több kamatemeléssel számol a Fed is. Így az év végéig még kétszer 25 bázispontot léphetnek, a 2,25-2,5%-os sávban lehet a decemberi kamat, amit a piac már nagyrészt be is árazott. A legvalószínűbb, hogy a szeptemberi és a decemberi üléseken jön az újabb szigorítás, de Powell hangsúlyozhatja hamarosan, hogy "minden ülés nyitott".

A gázra léphetnek 2018.06.13 20:02

Nem okozott meglepetést a Fed: 25 bázisponttal 1,75-2%-ra emelte az alapkamatot, miközben a korábbi hárommal szemben négy emelést vetít előre idénre. A közlemény hangvételében is van egy fontos változtatás: kikerült, hogy a kamatok "nyomott szinteken" maradhatnak hosszabb távon.

Perceken belül jön a Fed döntése, mutatjuk mire kell figyelni 2018.06.13 19:35

Magyar idő szerint este nyolckor jön a Fed kamatdöntése, majd fél órával később Jerome Powell jegybankelnök sajtótájékoztatója. A piac szinte teljesen beárazott egy újabb 25 bázispontos kamatemelést, így meglepetés lenne, ha nem emelkedne az 1,75-2%-os sávba az amerikai kamat. A döntés előtt a CME Fed Watch Tool, ami a kamat árazását tartalmazza, több mint 96%-os esélyt adott a szigorításra.

!-->

Perceken belül jön a Fed döntése, mutatjuk mire kell figyelni!-->!-->
Klikk a képre!

!-->

A borítékolható kamatemelés mellett azért lesznek érdekességek, melyeket kiemelten figyel majd a piac:

!-->

  • Jön az új dot-plot, mely azt tartalmazza, hogy a Nyíltpiaci Bizottság tagjai milyen kamatpályát valószínűsítenek a következő hónapokban. Márciusban még megoszlottak a vélemények arról, hogy három vagy négy emeléssel lehet-e számolni 2018-ban, azóta a piac már beárazta utóbbi, vagyis a szigorúbb forgatókönyvet.

  • A jegybank frissíti gazdasági előrejelzését is, három hónapja az idei növekedést 2,7%-ra, a 2019-est pedig 2,4%-ra várták. Ennél fontosabb az infláció alakulása, hiszen a drágulási ütem lassan elérheti a Fed 2%-os célját. Három hónappal ezelőtt az idei évre 1,9%-os rátát vártak, jövőre pedig 2%-ost.

  • A döntés után fél órával jön Jerome Powell elnök sajtótájékoztatója, melyen további részleteket árulhat el a kilátásokról.

  • A napokban felröppent az is, hogy a jövőben minden ülés után tartana sajtótájékoztatót a jegybank első embere, vagyis másfél havonta lenne lehetőség kamatemelésre. Ezzel minden ülés "nyílt" lenne, hiszen a piac most úgy véli, hogy csak a sajtótájékoztatót megelőző üléseken lép a Fed.

!-->A kamatdöntést és a sajtótájékoztatót természetesen most is élőben követjük.