Hírek

Perceken belül jön a Fed döntése, mutatjuk mire kell figyelni

A kamatemelés szinte biztosra vehető, de az ördög a részletekben rejlik, a piac most a Fed új gazdasági előrejelzésére és kamatpályájára figyel. A döntés a piacokat is megmozgathatja, elsősorban a dollár árfolyamára lesz érdemes figyelni este.

Magyar idő szerint este nyolckor jön a Fed kamatdöntése, majd fél órával később Jerome Powell jegybankelnök sajtótájékoztatója. A piac szinte teljesen beárazott egy újabb 25 bázispontos kamatemelést, így meglepetés lenne, ha nem emelkedne az 1,75-2%-os sávba az amerikai kamat. A döntés előtt a CME Fed Watch Tool, ami a kamat árazását tartalmazza, több mint 96%-os esélyt adott a szigorításra.

Perceken belül jön a Fed döntése, mutatjuk mire kell figyelni
Klikk a képre!

A borítékolható kamatemelés mellett azért lesznek érdekességek, melyeket kiemelten figyel majd a piac:

  • Jön az új dot-plot, mely azt tartalmazza, hogy a Nyíltpiaci Bizottság tagjai milyen kamatpályát valószínűsítenek a következő hónapokban. Márciusban még megoszlottak a vélemények arról, hogy három vagy négy emeléssel lehet-e számolni 2018-ban, azóta a piac már beárazta utóbbi, vagyis a szigorúbb forgatókönyvet.
  • A jegybank frissíti gazdasági előrejelzését is, három hónapja az idei növekedést 2,7%-ra, a 2019-est pedig 2,4%-ra várták. Ennél fontosabb az infláció alakulása, hiszen a drágulási ütem lassan elérheti a Fed 2%-os célját. Három hónappal ezelőtt az idei évre 1,9%-os rátát vártak, jövőre pedig 2%-ost.
  • A döntés után fél órával jön Jerome Powell elnök sajtótájékoztatója, melyen további részleteket árulhat el a kilátásokról.
  • A napokban felröppent az is, hogy a jövőben minden ülés után tartana sajtótájékoztatót a jegybank első embere, vagyis másfél havonta lenne lehetőség kamatemelésre. Ezzel minden ülés "nyílt" lenne, hiszen a piac most úgy véli, hogy csak a sajtótájékoztatót megelőző üléseken lép a Fed.


A kamatdöntést és a sajtótájékoztatót természetesen most is élőben követjük.