Hírek

Hatalmas lehetőséget lát Észak-Koreában a guru

Hatalmas lehetőségek rejlenek Észak-Koreában, az ország gazdaságának megnyitása befektetői szempontból is ritka lehetőség - mondta a CNBC-nek Mark Mobius befektetési guru. A Templeton feltörekvő piaci szakembere kiemelte, hogy a 25 milliós északi lakossággal másfélszeresére emelkedhet a teljes koreai piac mérete.

Mark Mobius híres arról, hogy egzotikus országokban fektet be, illetve az elsők között látja meg a lehetőségeket a feltörekvő piacon. Így nem meglepő, hogy a keddi történelmi találkozó után máris lehetőségként tekint Észak-Koreára. Korábban az elemzők elsősorban a fegyelmezett és olcsó észak-koreai munkaerőt emelték ki, illetve úgy becsülték, hogy az ország ásványkincseinek értéke elérheti a 6000 milliárd dollárt.

Mobius elsősorban az infrastruktúrafejlesztésben és a bányászatban lát komoly potenciált az eddig szinte teljesen elzárt ázsiai országban. Emellett kiemelte, hogy a 25 milliós északi lakosság az 50 milliós dél-koreai mellett másfélszer akkora piacot jelenthet, mint eddig.

Ez egy sokkal nagyobb piac, és számomra a legnagyobb lehetőséget az jelenti, hogy az ország hidat képezhet Dél-Korea, Kína és Oroszország között

- fogalmazott a befektető. Hozzátette: ha megvalósul a nyitás, akkor vasutak és utak épülhetnek Észak-Koreában a fenti országok irányábam, ez pedig hatalmas lehetőség a befektetők szempontjából is.

Mark Mobius szerint Észak-Korea felzárkózása gyors lehet, hiszen az ország oktatása jó minőségű, ezt a felzárkózást pedig Dél-Korea is segítheti. A guru szerint első lépésben a bányászatba lesz érdemes befektetni a jelentős ásványkincsek miatt, utána pedig az életszínvonal emelkedésével jöhet a fogyasztás felfutása is.